Palvelut
Babybalance® vauvahieronta
Ensimmäisen hierontahoidon yhteydessä äidille tehdään laaja haastattelu raskaudesta, synnytyksestä, vauvan ja äidin olosta sekä perheen nykytilanteesta, jotta vauvan oireilun mahdollisista syistä saataisiin mahdollisimman monipuolinen kuva. (Lähetän esitietokyselyn sähköpostitse ennen hierontaa.)
Hoitotapa tuo suuren avun usein jo 1-3 hoitokerralla. Baby Balance®-tekniikalla hoidetut vauvat ovat saaneet apua mm. vatsavaivoihin, koliikkiin, refluksiin, yli- ja alijäntevyyteen, itkuisuuteen, rintaraivareihin, epäsymmetriseen liikkumiseen ja motorisen kehityksen viivästymiin. Myös tyytymättömyyteen ja kitinään, huonoon unirytmiin sekä hengityksen häiriöihin on tullut suurta helpotusta. (lähde: balancecare.fi)
Vauvalla ei välttämättä tarvitse olla mitään edellä mainittuja vaivoja tullakseen hierontaan. Jokainen vauva ja isompikin lapsi hyötyy lempeästä kosketuksesta ja kehon kireyksien vapauttamisesta. Hieronnalle ei ole ala- tai yläikärajaa.
Hierontaan ei tarvitse erityisesti valmistautua. Usein kesken hieronnan tarvitaan ruokailu- tai rauhoittelutauko ja hieronnassa edetään aina vauvan ehdoilla ja hänen tahtiinsa.
Hieronnan vasta-aiheita ovat:
-kuume, tulehdukset, antibioottikuuri
-alle viikko rokotuksista
-syöpä
-hemofilia
Vyöhyketerapeuttinen raskaushieronta
Vyöhyketerapeuttinen raskaushieronta on syvärentouttava hoito odottavalle äidille. Hoidossa yhdistellään vyöhyketerapiaa ja ayurveda hierontaa. Hoidon aikana hierotaan koko kehoa sekä painetaan vyöhyketerapeuttisia pisteitä korvista sekä jalkapohjista. Äiti on hoidon aikana kylkimakuulla ja asento tuetaan tyynyjen avulla mukavaksi. Hoitoon voi tulla missä raskauden vaiheessa tahansa.
Hoidon vaikutuksia:
-helpottaa kehon kipuja sekä jännityksiä, kuten liitos- ja lihaskipuja
-vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja vähentää turvotusta, närästystä sekä ummetusta
-vähentää stressiä ja rentouttaa
-helpottaa ja tasapainottaa raskauden tuomia kehon muutoksia
-loppuraskaudessa valmistelee kehoa synnytykseen
Hoidon esteitä ovat:
-kuume, flunssa, tulehdukset
-verinen vuoto emättimestä
-vatsan tai lantion alueen voimakas, jatkuva kipu
-ennenaikaiset supistukset (ennen 37 viikkoa)
-raskausmyrkytys
Mikäli äidillä on säännöllinen lääkitys tai vakava perussairaus niin suosittelen varmistamaan hoidon sopivuuden etukäteen.
Synnytyksen käynnistely vyöhyketerapian avulla
Raskauden ollessa täysiaikainen, voidaan synnytyksen käynnistymistä auttaa vyöhyketerapian avulla. Käynnistelyhoito voidaan tehdä raskausviikoista 39+0 alkaen tai tarvittaessa aiemmin, mikäli äidille on sovittu käynnistys sairaalassa.
Käynnistelyhoidon tarkoituksena on hoitaa synnytyksen käynnistymistä hidastavia tekijöitä. Hoito vaikuttaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
-rentouttaa ja poistaa kehon jännityksiä
-aktivoi hormonitoimintaa
-tekee tilaa lantion alueelle
-valmistelee kohtua ja kohdunkaulaa synnytykseen
-edistää supistuksia
Äiti on hoidon aikana kylkimakuulla ja asento tuetaan tyynyjen avulla mukavaksi. Hoito sisältää kehon hierontaa sekä synnytyksen käynnistymistä edistävien vyöhyketerapia pisteiden käsittelyä.
Hoidon esteitä ovat:
-kuume, flunssa, tulehdukset
-verinen vuoto emättimestä
-vatsan tai lantion alueen voimakas, jatkuva kipu
-raskausmyrkytys
Mikäli äidillä on säännöllinen lääkitys tai vakava perussairaus niin suosittelen varmistamaan hoidon sopivuuden etukäteen.
Synnytyksen jälkeinen hieronta
Synnytyksen jälkeinen hieronta on syvärentouttava hoito synnyttäneelle äidille. Hoidossa yhdistellään vyöhyketerapiaa ja ayurveda hierontaa. Hoidon aikana hierotaan koko kehoa sekä painetaan vyöhyketerapeuttisia pisteitä korvista sekä jalkapohjista. Äiti on hoidon aikana kylkimakuulla ja asento tuetaan tyynyjen avulla mukavaksi. Hoitoon voi tulla heti synnytyksen jälkeen kun siltä tuntuu tai pidemmänkin ajan päästä. Hoitoon voi ottaa myös vauvan mukaan, jolloin hän voi pötkötellä äidin vierellä hoitopöydällä.
Hoidon vaikutuksia:
-helpottaa kehon kipuja ja jännityksiä sekä palauttaa kehoa synnytyksestä
-vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja vähentää turvotusta, närästystä sekä ummetusta
-aktivoi hormonitoimintaa
-vähentää stressiä ja rentouttaa
-voi edistää maidonnousua
Hoidon esteitä ovat:
-kuume, flunssa, tulehdukset
Mikäli äidillä on säännöllinen lääkitys tai vakava perussairaus, niin suosittelen varmistamaan hoidon sopivuuden etukäteen.
Imetysohjaus
Imetysohjaukseen voi hakeutua missä imetyksen vaiheessa tahansa tai jo odotusaikana. Imetys on usein helpommin sanottu kuin tehty juttu. Eteen voi tulla haasteita, jolloin imetys ei sujukaan toivotulla tavalla. Haasteiden kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin, sillä useimmat niistä ovat voitettavissa.
Olen käynyt WHO:n imetysohjaaja koulutuksen ja ohjannut erilaisissa imetystilanteissa sekä kätilön että terveydenhoitajan työssä. Minulla on myös omakohtaista kokemusta imetyksestä ja sen eri vaiheista.
Imetys ohjaukseen voit hakeutua esimerkiksi, jos kaipaat apua
-hyvän asennon löytämiseen
-vauvan imuotteessa on haasteita
-kieli- ja huulijänteen arviointiin
-imetys sattuu
-vauvan paino nousee hitaasti
-lisämaidon määrän arviointiin / purkamiseen
Suun jänteiden leikkausten jälkeen teen haavakontrolleja, joihin lääkäri voi kirjoittaa lähetteen (Sairaanhoitajan antama hoito 901D). Käynnillä tutkitaan suu, leikkaushaavat sekä niiden parantuminen, käydään läpi imetysasioita sekä haavan jälkihoidon toteutusta tarpeen mukaan. Käsittelen myös vauvan kehoa ja annan kotihieronta ohjeet vanhemmille.
Intialainen päähieronta
Intialainen päähieronta on noin 30min mittainen lempeä hieronta, jossa käsitellään hartioiden, niskan ja pään aluetta. Hoidettava on istuen ja hoito tapahtuu vaatteiden päältä. Hoito sopii myös raskauden aikana.
Päähieronta sopii täsmähoitona esimerkiksi stressiin, päänsärkyihin, migreenioireisiin ja univaikeuksiin.
Hoito rentouttaa, vähentää stressiperäisiä oireita, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, lisää keskittymiskykyä sekä aktivoi parasympaattista hermostoa.
Hoidon vasta-aiheita ovat:
-aivoverenkiertohäiriöt
-valtimonkovettumatauti
-akuutti syöpä
-leikkaukset pään ja niskan alueella
-flunssa, kuume, tulehdukset, tulehtuneet tai tarttuvat ihosairaudet
-hyvin korkea/matala verenpaine
-epilepsia
Obi TENS+ -laitteen vuokraus
TENS-laite on lääkkeetön kivunlievitys menetelmä, jota voi käyttää läpi synnytyksen eikä se sulje pois muita kivunlievitysmahdollisuuksia. TENS-laite lähettää heikkoja sähköimpulsseja elektrodien avulla ihon läpi hermokudokseen. Impulssit häiritsevät kipusignaalin kulkua hermoissa sekä lisäävät endorfiinien eritystä kehossa. TENS-laite kannattaa ottaa käyttöön heti synnytyksen alkuvaiheessa, silloin sen vaste on parhain, kun synnyttäjä ei ole vielä kovin kipeä. Obi TENS+ laitteessa on myös sisäänrakennettu supistuslaskuri.
TENS-laite on pieni ja sen voi laittaa kaulaan roikkumaan kaulanauhan avulla. Laitteesta lähtee johdot, joissa on kiinni selkään kiinnitettävät elektrodit. Elektrodeja voi laittaa valintansa mukaan 2 tai 4kpl selkään. Elektrodit asetetaan selkärangan molemmin puolin ja siihen kohtaan missä supistus eniten tuntuu. Supistuksen aikana TENSissä on BOOST toiminto, joka tehostaa kivunlievitystä.
TENS-laitetta voi käyttää myös jalkisupistuksiin synnytyksen jälkeen.
Vuokra-aika on tavallisesti 5 viikkoa, 38+0 viikoilta alkaen. Myös lyhyempiä vuokrausaikoja kannattaa kysäistä.